Műveltség.hu

Rúd torna vagy rúd fitness az új őrület

Már a gyerekeket is kezdi megfertőzni a rúd torna, egyre több gyerek jár erre a nehéz sportra. Idén első alkalommal Magyarországon is megrendezték a nyílt nemzetközi rúdtorna bajnokságot, ahol 10 éves Adél lányom legkisebbként kijutott a londoni világbajnokságra is.  Videó: http://www.youtube.com/watch?v=HbKKH6-gFjk

pole fitness pole hungarian open novice pole hungarian open pole kid adel gresiczki pole kid gresiczki adél pole kid rúd fitness gresiczki adél rúdtánc gyerek

Kultúra- a Váci Dunakanyar Színház

Több, mint 1 éve kezdődött, hogy a régi váci moziépületet megkapta a helyi színjátszókör használtra. Elkezdődtek a felújítási munkálatok, és én is, mint sokan mások, nyomon követtem az eseményeket. Először azt gondoltam, úgysem lesz belőle semmi, de aztán mégis lett! Elkezdődtek az előadások, aztán külsős előadásokat is elhoztak. Egyre színvonalasabbnak tűnt a színház.

váci dunakanyar színház épülete

Sajnos eddig nem tudtam eljutni, de a héten megláttam, hogy az Emberke tragédiáját játsszák egyik este. Hirtelen felindulásból lefoglaltam 3 jegyet, majd másnap be is mentem értük. Legnagyobb meglepetésemre nem egy kisvárosi művelődési ház feeling fogadott, hanem egy komoly, színvonalas színházi előcsarnok, rendes jegypénztárral, profi jegyekkel. Lehet, hogy ezen csak én lepődtem meg, de már ez is nagyon tetszett. 🙂 Az előadás estéjén 2 lányommal megérkeztünk a színházba, és újra meglepődve konstatáltam, hogy olyan tömeg állt a bejárat előtt, mintha egy budapesti színház előtt lennénk. Profin fogadtak bennünket, 3 ruhatár és büfé működött, nagyon jó hangulat uralkodott bent. Sok ember- köztük sok fiatal- várta az előadás kezdetét, és teljes telt házzal kezdődött a darab. Most arról, hogy milyen volt maga a darab (nagyon jó!) nem írok, mert nem az ihlette meg igazán ezt a posztot.

váci dunakanyar színház

Olyan felemelkedett hangulatban ültem végig az egy órás előadást, mintha enyém lenne az egész színház….

Arra gondoltam, hogy itt ez a ronda világ…a sok rossz…sok szegénység…válság…az emberek gyűlölködnek egymással mindenen…a fiatalok drogoznak…isznak…a gyerekek túl vannak hajtva…az emberek látástól vakulásig dolgoznak a megélhetésért…mindenki elkeseredett, kiégett…a televízióból főként szemét folyik, de tulajdonképpen az embertömegek azt bámulják minden este….

….és mégis….itt ülök a lányaimmal a mi városunk színházában, egy csomó olyan emberrel, akik a tv nézés helyett eljöttek ide, akik mégis áldoznak pénzt és időt arra, hogy eljöjjenek, akiknek még fontos a kultúra, akik örülnek annak, hogy itt ez a kis színház, akik szépen felöltöznek, és azzal töltik az estéjüket, hogy eljönnek megnézni egy színdarabot a Váci Dunakanyar Színházba.

Nagyon jó érzés volt!

Háromszor tapsolta vissza a közönség az előadókat a végén, és igazán nagyon jó élménnyel tértünk haza. Gratulálok a VÁCI DUNAKANYAR SZÍNHÁZ csapatának!

(Gyergyai Krisztina)

Könyvajánló- Te döntesz

Régóta követem Mosolyka oldalát. Szeretem a stílusát, az élethez való hozzáállását, és persze becsülöm. Sokszor csak elolvasom egy-egy bejegyzését, és máris úgy érzem, hogy amit eddig gondnak képzeltem, az igazából nem is probléma. Már- már pavlovi reflexem alakult ki vele kapcsolatban…csak meglátom a fotóját, és máris jobb kedvem lesz 🙂 Mert ő mindig vidám, mindig optimista…pedig nincs könnyű dolga. Az egész élete kihívások sorozata. Meg kellett tanulnia azt, hogy mindig másokra utalva él, hogy mindig segítséget kell kérnie…szinte mindenhez. Olyan dolgokhoz is, amire mi -átlagos emberek- nem is gondolunk. Mégis boldog, vidám, optimista, és sugározza maga körül a pozitív energiákat. Ő egy példakép lehet mindannyiunknak.

te döntesz

Két éjszaka olvastam el önéletrajzi könyvét, mert szinte letenni sem lehet 🙂 Sok érdekes történet, és sok nagyon is hétköznapi szituáció kendőzetlenül egy olyan lány tollából, akinek minden percben meg kell küzdenie a kiszolgáltatottsággal, mégis tömény pozitív energia! Kötelező olvasmány mindenkinek! Én 3 példányt vettem belőle, hogy alkalom adtán belenyomhassam olyan emberek kezébe, akik épp rászorulnak egy kis lelki segélyre:)

 

mosolyka

(bejegyezte: Gyergyai Krisztina)

Természet- mocsári teknős

Mocsári teknős az év (2014) hüllője. A teknősök között a legészakabbra előforduló faj. Hazánkban elsősorban síklápokon , álló vagy lassú folyású vizekben találkozhatunk vele. Egyetlen őshonos teknősfajunk, VÉDETT! Ragadozó életmódot folytat, de szívesen megeszi az elhullott állatok tetemét is.

 

mocsári teknős

(írta és fotózta Adorján Péter, bejegyezte Gyergyai Krisztina)

Természet: nagy fakopáncs

nagy fakopáncs

Nagy fakopáncs. Lombos erdeink még gyakorinak mondható harkálya. Nem csak rovarokkal táplálkozik, hanem alkalmanként más odúban fészkelő madarak fészkét is kifosztja. Hazánkban védett, eszmei értéke 25 000 Ft.

(Bejegyezte Gyergyai Krisztina, fotó Adorján Péter)

Süni

“Szúrós” tekintet. De nem csak a nézése, hanem kültakarója is szúrós! Születéskor a kölykök tüskéje még puha , így a szülőcsatornán gond nélkül átjutnak nem tesznek kárt anyjukban. A TERMÉSZET mindenre gondol!

süni( írta és fotózta Adorján Péter, bejegyezte Gyergyai Krisztina)

Adventi naptár – fogyasztói hóbort vagy kedves népszokás?

adventi naptár

Akármilyen hihetetlen, a ma ismert adventi naptár nem az ajándékok körül forgó, divatos karácsonyszemlélet terméke, hanem egy gyermekét szerető, német édesanya ötlete, az 1900-as évekből. Akkoriban már léteztek olyan hagyományos adventi naptárak, melyek 24 képet vagy bibliai idézetet rejtettek kis ajtajaik mögött, ez az anyuka azonban kreatív módon változtatott a már egész Európában és Észak-Amerikában elterjedt szokáson. Fiacskája, Gerhard, ugyanis nagyon türelmetlenül várta a karácsonyt, ezért egy huszonnégy részre osztott papírlapra huszonnégy apró édességet tűzött. A kisfiú minden nap megehetett egy cukorkát vagy csokoládét a kartonlapról, így számára is gyorsabban és könnyebben teltek a hosszú, hideg decemberi napok. Felnőttként üzleti vállalkozásba kezdett, megalkotva a mára már jól ismert, boltokban kapható ablakos, kedves kis csokoládéfigurákkal telt adventi naptárakat.

 

( írta Tomcsányi Emese, bejegyezte Gyergyai Krisztina)

Mit jelent az Advent?

Tudtad, hogy az “advent” szó eljövetelt jelent? Az Úr eljövetelét. Az advent a keresztény kultúrában a Karácsonyt megelőző 4 hetet jelenti. 4 vasárnapot foglal magába, a december 24-e előtti 4 vasárnapot. A hagyomány a negyedik századból ered, VII. Gergely pápa határozta meg 4 vasárnapban az adventi készülődést. A karácsony advent első vasárnapjával kezdődik, és vízkeresztig tart, ami január 6.

adventi koszorú

Adventi koszorúk: http://www.kreativanyabanya.blogspot.hu/2013/12/adventi-koszoru.html

(bejegyezte: Gyergyai Krisztina, fotó: Gyergyai Krisztina)

Einstein relativitás elmélete

1916. november 25-én Albert Einstein előadássorozatban adja elő az általános relativitáselméletet a Porosz Tudományos Akadémián.

einstein

Az általános relativitáselmélet alapja  az, hogy két egymáshoz képest mozgó megfigyelő, két esemény között eltérő idő- és távolságnagyságot mér, mégis a fizikai törvények tartalmának azonosnak kell lennie. ( magyarul, ha én autóval haladok az úton 60 km/ óra sebességgel, akkor az engem megelőző 130 km/ óra sebességgel haladó autó sebességét csak 70 km/ óra sebességnek fogom érzékelni. Viszont a járdán álló gyalogos sokkal gyorsabbnak érzékeli, mivel az ő egy helyben állásához képest csakugyan 130 km/ óra sebességgel halad az engem előző autó)  Az általános relativitáselmélet egy geometriai elmélet, mely szerint a tömeg és az energia  meggörbíti a téridőt, és a görbület hatással van a szabad részecskék mozgására, sőt még a fényére is. Ebben az elméletben a gravitáció a tér-idő görbületének következménye. A tér-idő egy 4 dimenziós rendszer, melyben a tér 3 dimenzió, az idő pedig 1.  A relativitáselmélet előtti fizika a téridő geometriáját, a tér- és idődimenziókat egymástól és a bennük elhelyezkedő testektől függetlennek tekintették, a speciális relativitáselmélet szerint azonban a téridőben az egymáshoz képest mozgó megfigyelők mást-mást érzékelnek térnek és időnek.

einstein relativitás

 

Jeanne d'Arc

Tudod, hogy Jeanne d’Arc, aki a  százéves háborúban vezette győzelemre a franciákat,  a francia király miatt végezte máglyahalállal?

jeanne d'arc

A százéves háború kezdete

A százéves háború 1337-1453- ig tartott (azaz 116 évig). A háborút az angolok robbantották ki a XI. században, mert ebben az időben Angliát meghódították a normannok(vikingek). Amikor a francia király meghalt utód nélkül, az angol király úgy gondolta, hogy őt illeti a francia királyi cím is, mert voltak ott birtokaik (pl. Normandia). Ez volt Európa leghosszabb háborújának kezdete a középkorban.

Harcmódok

Az Angolok sokáig győzelemre álltak.  Miután győztek hajóikkal tengeren a franciák ellen, partra szálltak Franciaországban. A harcban nagy szerepet kaptak a lövészek, akik íjaikkal próbálták kiirtani az ellenséget.A franciák számszeríjjal, más néven nyílpuskával,nagyon erős, de nehezen kezelhető íjakkal harcoltak,míg az Angolok embermagasságú fegyverükkel,a hosszú íjjal küzdöttek.Az Angolok 6-8 nyílvesszőt is kilőttek egymás után, amíg a Franciák egyet.Egyértelmű hát,hogy a hosszú íjjal könnyebb,gyorsabb,praktikusabb volt elindulni a csatába, mivel a franciák 1500 katonát veszítettek,az Angolok pedig négyet. Miután az Angolok legyőzték a franciákat, ellepték Franciaországot. Fosztogattak, raboltak. A Franciák egy idő után megunták,és fegyvert ragadtak az Angolok ellen.

százéves háború

Jeanne d’ Arc
A franciák élére végül egy írástudatlan parasztlány állt, aki bátorító beszédeivel harcra buzdította a francia sereget. Azt mondta, égi hangok jelölték ki arra, hogy vezesse népét. Az Angolok rettegtek tőle, boszorkánysággal vádolták. Máglyahalálra ítélték. A francia király rövid gondolkodás után átadta az angoloknak a lányt, mivel úgy gondolta, hogy Jeanne előbb-utóbb majd a trónját akarja, mert hogy ő vezette győzelemre a franciákat. Miután az Angolok elfogták, máglyán elégették, de ez sem akadályozhatta meg a franciák győzelmét az angolok felett.
(bejegyezte Gyergyai Krisztina, írták: Gresicki Zsófia, Csider Sári, Selmeczi-Kovács Lili 6. osztályos tanulók)
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!